Uw selectie
Helmondse bescheidenheid anno 1815
“Onze stad heeft al sinds de dertiende eeuw stadsrechten”, een zin die veel inwoners vaak met enige trots laten klinken om hiermee aan te geven dat ze wonen in een plaats die er echt toe doet en dat al sinds vele eeuwen. Zo ook Helmond, een stad die al in 1232 stadsrechten heeft gekregen en daarmee een behoorlijk status verkreeg.
Terug naar toen: Wonderland
Naar de jongste Efteling attractie en twee uur in de rij staan voor lief nemen, naar het nabije Limburgse Toverland, naar de dierentuin of wordt het een ferme duik in de ballenbak van de Zweedse meubelgigant? Of lekker thuis op de bank hangen met de IPad op schoot en de fles cola en zak chips onder handbereik? Je zou er zowaar keuzestress van krijgen…
Terug naar Toen: De witkar voor de huismoeder
De witkar, wat was dat ook alweer? De witkar was een uitvinding van een Amsterdamse provo en bedoeld als een collectief vervoermiddel in de Amsterdamse binnenstad om de luchtverontreiniging en parkeerproblemen in de hoofdstad terug te dringen.
Terug naar toen – From Russia
‘Eindhoven heeft elektriciteit: de stad krijgt energie uit een energiesysteem van het land door middel van een elektriciteitscentrale. De stad is van gas voorzien: het gas komt via een zijlijn van de hoofdgasleiding, vanuit de vindplaats van het gas, Groningen, dat in het noorden van het land ligt. Er is waterleiding en kanalisatie, stedelijk vervoer gaat met de bus. Ook de fiets is een veelgebruikt vervoermiddel.’
Terug naar toen: 200 kilo Vim en 60 badhanddoeken
Gezondheid en opvoeding waren centrale thema’s in de volkswoningbouw van de twintiger en dertiger jaren. ‘De eischen der hygiëne’ en de ‘openbare gezondheid naar lichaam en ziel’ zoals dat werd genoemd, stonden ook centraal in de plannen voor de Stratumse Bloemen- en Kruidenbuurt. En daar hoorde ook een badhuis bij.
Smokkelen in Reusel
Smokkelen is het illegaal over de grens brengen van goederen. Van smokkel was al sprake in de zestiende eeuw. In 1585 brak een hongercrisis uit in de zuidelijke Nederlanden en in het noorden bleek het graan eenderde goedkoper.
J.L. van Duijnhoven, de eerste katholieke onderwijzer in Stiphout
In het tijdschrift “Bijdragen betrekkelijk de staat en verbetering van het schoolwezen in het Bataafsche Gemenebest” uitgegeven in 1807, staat onder het artikel ‘schoolberigten’ een oproep voor de functie van schoolmeester in Stiphout als opvolger van de overleden J. van Duinhoven.
ZOEKEN...