Uw selectie
Gelukkig met Spaanse hulp.
‘Philips is zeer gelukkig met de Spanjaarden’, zo schreef een dagbladjournalist die in 1963 een artikel wijdde aan een nieuw verschijnsel in Eindhoven. Hij doelde dus niet op de Sint en zijn helpers die Eindhoven al sinds mensenheugenis bezoeken, maar op de ongeschoolde landarbeiders die door Philips naar Eindhoven waren gehaald.
Luchtgevaar op Lavendelplein
Reeds in 1930 werd door de regering een plan gemaakt om een Luchtbeschermingsdienst op te richten. Men begreep dat in een moderne oorlogsvoering de burgerbevolking volkomen weerloos was tegen alle soorten bommen.
Een modern garagebedrijf
Als Sinterklaas voorbij is, is het weer tijd voor de kerstverlichting en dat vrolijkt deze donkere dagen wat op. Dat vonden ze in de jaren dertig van de vorige eeuw ook al.
Driek de Veldwachter
De veldwachter van vroeger kon rekenen op respect en ontzag van de bevolking. Vooral Strijp kon trots zijn op haar veldwachter Hendricus Senders, beter bekend als “Driek de Veldwachter met zijn es ist erreicht-knevel”, zoals de krant het bij zijn 25-jarig jubileum omschreef.
Andere tijden in Peelland
Oudjaar 2005 moesten we een seconde langer wachten, voordat het nieuwe jaar 2006 begon. Niemand zal er een punt van gemaakt hebben, want dat is zo’n tel niet waard. Die seconde geeft echter wel aan, dat tijd een serieuze aangelegenheid is. En het is maar goed, dat door de eeuwen heen de tijd meer en meer gestandaardiseerd is. Gaan we vijf tot zes eeuwen terug, dan komen we in Peelland indrukwekkender tijdgaten tegen dan een seconde.
De fonteinen van burgemeester Wijnen
Op woensdag 16 november 2006 werd op het Burgemeester Ruttenplein, bij het Astense winkelcomplex ’t Kompas, de replica van de leeuwenfontein van burgemeester Wijnen onthuld. Deze is gemaakt door Beeld- en Steenhouwers Atelier Joop Utens uit Echt. De oorspronkelijke fontein, die vele jaren het Koningsplein heeft gesierd, is in 1999 noodgedwongen uit het dorpsbeeld verwijderd. Ze was onherstelbaar beschadigd. Die oude fontein was in 1935 een geschenk van de inwoners van Asten aan hun geliefde burgemeester Willem Wijnen die toen zijn 25-jarig burgemeesterschap vierde.
Kermis in Helenaveen
Op 1 september 1895 startten de biologen Goethart en Vuijck ’s morgens om kwart over zes in Boxmeer hun voettocht door de Peel. Ze hadden het plan om die dag door de op hun kaart aangegeven plassen naar Helenaveen te lopen. De volgende dag was Weert het reisdoel en de laatste dag wilden ze de streek tussen Susteren en Roermond naar planten doorsnuffelen. De eerste wandeldag, zeg maar ploeterdag, hebben ze de voor hen nog onbekende Peel goed leren kennen; een hellekermis.
ZOEKEN...