Uw selectie
Molenstraat
Over de foto is bijzonder weinig te vertellen. Volgens de beschrijving achterop toont de foto het interieur van café “Germania” met oude tapkast en spaarkas. Daaraan is toegevoegd dat het café zich nog in de Helmondse Molenstraat bevond tegenover de open ruimte waar voorheen het St. Antoniusgasthuis stond. In 1983, het moment dat de beschrijving gemaakt werd, werd het café gerund door de familie Vogels-Dankers. Het appartementencomplex dat op de plaats van het ziekenhuis is gekomen was tijdens het maken van de beschrijving nog niet gebouwd.
Laan Vredelust
Een opname die genomen werd in de Laan Vredelust te Helmond. Deze straat vormde een verbinding tussen de Molenstraat en de Kluisstraat op de plaats waar nu Zuidende ligt. De foto is niet gedateerd, maar aan het feit dat er geen huisnummers bij de deuren staan, valt af te leiden dat de foto genomen moet zijn vóór 1919. In dat jaar voerde Helmond de huisnummering in. In het Bevolkingsregister worden wel nummers vermeld, maar dat is het nummer van het huis binnen de wijk. Die nummers werden alleen maar in de administratie van de gemeente gebruikt. Het waren geen zichtbare nummers.
Gouden bruidspaar Van Riet-Wittig
Deze foto is genomen tijdens de viering van het vijftigjarig huwelijk van Henricus Albertus van Riet en Maria Huberta Wittig. Die viering was in 1938 op 27 juni. De foto is dus al behoorlijk oud. En het betreft dan mensen die in 1888 trouwden. Met zo’n foto ga je een heel stuk in de tijd terug. Er staan verschillende generaties op de foto, waarbij we ons moeten bedenken dat ook de kinderen inmiddels bejaarde mensen zijn.
Sinterklaas bij de Drankbestrijding
Onderstaande foto is genomen tijdens een bezoek van de Sint aan de Drankbestrijding in Helmond. Waarschijnlijk zal de Sint destijds genoegen hebben moeten nemen met een glaasje fris bij de pepernoten en speculaas.
Twee succesvolle vissers
Op nevenstaande foto staan twee heren met een vis. Het zijn de gebroeders Thidder en Jan van de Waterlaat uit Helmond.
Het echtpaar Van Malsen
Josephus Hendrikus van Malsen komt als zesjarig jongetje vanuit Ammerzoden naar Helmond met zijn opa, ouders, broertjes en zusjes. Het gezin Van Malsen-van Harssel gaat wonen in het Hemelrijk. Kort na 1900 verhuist het gezin naar de Waardstraat. Vader Van Malsen overlijdt in 1908. Hij is dan nog maar 46 jaar. Daarna verhuist het gezin nog een keer en wel naar de Heistraat. Opa Josephus van Harssel overlijdt in 1915. Kleinzoon Joost van Malsen heeft inmiddels een leeftijd bereikt dat hij gaat werken. Het bevolkingsregister vermeldt dat hij begint als fabrieksarbeider, later valt te lezen dat hij machinepoetser is.
Het pand van bakker Strijbosch
In 1832 heeft, op wat nu in Helmond de Markstraat genoemd wordt, maar toen nog met de algemene naam van de wijk Hemelrijk werd aangeduid, Godefridus Beeks een huis met een moestuin. In de registers van het kadaster wordt gezegd dat hij moezigmeester is. Logischerwijze is dit een verwijzing naar zijn grond, een moestuin. Vermoedelijk was hij dan ook groentekweker. Na het overlijden van Goort Beeks komt zijn onroerend goed in handen van zijn erfgenaam Antonetta Beeks en vervolgens aan Gerardus Hubertus van Aerssen, die eerst kapelaan was in Asten en later pastoor in Steensel.
ZOEKEN...