Uw selectie
De bevrijding van Helmond
“Wanneer en door wie is Helmond bevrijd?”. Literatuur, documentatie, kranten, foto’s, films, internet en niet in de laatste plaats archieven maken het mogelijk deze vraag te beantwoorden.
Lau Hockers als brandweerman
Op de onderstaande foto staat Lau Hockers als lid van de brandweer. De foto is genomen in 1929. Op de foto ook een prachtige brandweerauto. Het is de toen nog gloednieuwe Buick brandspuit. Voor de gelegenheid is de wagen neergezet voor het kasteel.
Tekenaar Petrus Panhuizen
Jacobus en Petrus Panhuizen
Jacobus Panhuizen, zoon van Peter Panhuizen en Pauline van Leuken, werd op 5 december 1864 geboren in Gemert. Op 7 mei 1884, dus toen hij negentien jaar oud was moest hij in dienst. Op 24 mei kreeg hij zijn militair zakboekje uitgereikt. In die tijd was het gewoon om volgens een bepaalde standaard de opgekomen personen te beschrijven. In de militieregisters die in het administratieve archief van de gemeente zitten, zijn deze beschrijvingen ook terug te vinden. Jacobus Panhuizen was 1 meter, decimeter, 0 centimeter en 6 millimeter lang. Zijn aangezicht was ovaal, zijn voorhoofd rond, zijn ogen waren grijs en zijn neus groot, zijn mond was gewoon, maar zijn kin spits, hij had blond haar en blonde wenkbrauwen. Hij had bovendien geen merkbare tekenen.
De kasteeltuin
De foto bij dit verhaal is genomen aan het eind van de jaren dertig van de twintigste eeuw en afkomstig van een kleinzoon van de man die geportretteerd is. Hij is gemaakt in de kasteeltuin. De fotograaf stond met zijn rug naar het kasteel en fotografeerde een man die vanaf de kasteelpoort in de richting van het kasteel liep.
De tramstraat
Vóór de aanleg van de Julianabrug liep er een brug over het kanaal in het verlengde van de Waardstraat. Hoewel de tram nog voor de brug afsloeg, werd de Waardstraat ook wel de Tramstraat genoemd werd. Op de brug staat het jaartal 1869. Behalve die brug kreeg Helmond in dat jaar nog een andere belangrijke verbinding. In dat jaar werd ook de spoorweg vanaf Eindhoven geopend. De tramlijn is van later datum. Die dateert uit 1883.
Leboco
In 1938 vraagt het kerkbestuur van de nog jonge Leonardusparochie aan het gemeentebestuur van Helmond toestemming voor de bouw van een jongensschool aan de Wethouder Ebbenlaan. Die toestemming krijgt het kerkbestuur en op 15 november 1939 vindt de aanbesteding plaats voor de bouw van een zevenklassige school volgens het ontwerp van Van de Leur en Roffelsen. In die tussentijd krijgen de jongens uit de Leonardusparochie les in de bibliotheek van Woningbouwvereniging De Hoop boven de boog in de Willem Prinzenstraat en daarna in Het Huukske aan het Willem Beringsplein.
T.O.V.
Tot Onderling Vermaak, bestaat als buurthuis bijna 50 jaar. Het gebouw is al ouder en heeft in feite zijn bestaan te danken aan een ministerieel besluit van 11 februari 1949. Met onmiddellijke ingang wordt voor de loop van het jaar een bouwstop afgekondigd voor kerken. Dit is voor de bouwpastoor van de nieuwe Helmondse Bernadetteparochie een grote tegenvaller. Nog geen week tevoren, op 5 februari 1949, had architect Jan Magis de tekeningen voor de nieuwe kerk afgewerkt. Door het ministeriële besluit moet de bouw uitgesteld worden.
ZOEKEN...