Uw selectie
De barmhartige Samaritaan
In de Helmondse Beelsstraat stond tot zestien jaar geleden een gebouw waarin een bowlingcentrum gevestigd was. In 1989 is het afgebroken. Een bowlingcentrum doet niet direct aan religie denken, maar toch heeft dit gebouw een religieuze geschiedenis.
Apostelhuis
Het verhaal over het Apostelhuis in Mierlohout begint op Beerenbroek. Dat laatste is nu een straat in de nieuwe wijk Brandevoort. Eeuwenlang is Beerenbroek grensgebied geweest tussen de gronden van Nuenen, Mierlo en Stiphout. Aan de Mierlose kant van die grens stond in de vijftiende eeuw een grote boerderij, waar in 1464 Willem van Enckevoirt geboren wordt. Willem bezoekt de Latijnse School in ’s-Hertogenbosch, waarna hij theologie studeert in Leuven. Daarna gaat hij naar Rome en werkt aan het pauselijk hof. De enige Nederlandse paus, Adriaan Floriszoon Boeijens, benoemt Van Enckevoirt tot kardinaal.
Het klooster in Mierlo-Hout
In 1883 wordt kapelaan Elsen van de Lambertusparochie in Helmond door bisschop Godschalk van ’s-Hertogenbosch benoemd tot bouwpastoor van de nieuw opgerichte parochie van Mierlohout. In 1884 wordt met de bouw van een noodkerk gestart. Dertien jaar later, op 16 mei 1897 wordt de kerk ingewijd die nu nog te bewonderen is aan de Hoofdstraat in Het Hout.
Eucharistisch jeudgcongres
Op zondag 21 juni 1931 wordt in Helmond een eucharistisch jeugdcongres gehouden op een weide aan de Bakelsedijk, eigendom van landbouwer Van den Hurk. Op deze plaats is later woonvoorziening Den Dries gebouwd. Het gebouw op de achtergrond, is de kleuterschool aan de Bunzingstraat. Op het dak links is een fotograaf aan het werk. De foto is gemaakt tijdens de openluchtmis. Het altaar staat onder een prachtige overkapping met daarop een groot Christusbeeld.
Helmond, Markt 31
Op 25 maart 2007 werd de Helmondse welkomstmarkt weer gehouden. Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven was er ook aanwezig met een stand. Bij ons konden de bezoekers een puzzelspel doen. Met zeven foto’s van de westkant van de Markt die in de juiste volgorde gelegd moesten worden, van oud naar nieuw. De foto’s besloegen een periode van 100 jaar. De oudste foto was van 1880 en de jongste van 1980. Door gebouwen, kleding, vervoer, maar zelfs het verschijnen van televisieantennes konden de foto’s in de juiste volgorde gelegd worden. De oplossing bleek niet zo gemakkelijk. Vijf mensen hadden alles goed en kregen het prachtige boek Helmond: doorsneden in tijd en ruimte, geschreven door Giel van Hooff en Leo van Lieshout.
Helmond, Industriegebied Zuid
Een van de huidige wijken van Helmond is het Industriegebied Zuid. Zoals de naam al zegt, bestaat de wijk voornamelijk uit bedrijfsterreinen. In het verleden was dat niet zo. Het was een landelijk gebied waar verspreid boerderijen stonden. Alleen dicht bij de stad, op het Hoogeind of de Oliemeulen, was de bebouwing dichter. Op oude kaarten zijn namen terug te vinden van boerderijen als de Rooseindse hoef en Mariahof. In het gebied lagen buurtschappen als Het Geremt en Duizeldonk. De bebouwing heeft bijna allemaal moeten wijken voor de aanleg van het industrieterrein.
De zuidkant van het kasteel 2
Onderstaande foto van het kasteel is rond 1900 genomen vanuit vrijwel dezelfde positie als op een schilderij van Henri Knip (zie ‘De erker werd aangebracht op de plaats van het middelste raam van de ridderzaal. Verder werd de gevel er niet door aangetast. Zelfs de zonnewijzer boven het raam bleef gespaard. Bij de verbouwing van het kasteel tot raadhuis werden de erker en de brug verwijderd en werden in de zuidelijke gevel meer ramen gemaakt om licht in de raadzaal en de werkvertrekken van de ambtenaren te krijgen.
ZOEKEN...