Uw selectie
Sinterklaas 2
Ook honderd jaar geleden was de Sinterklaasperiode de tijd van het jaar waarin de middenstand moest zorgen voor een grote omzet. Om de Sint te verleiden tot aankoop van cadeaus in hun winkels deden winkeliers er veel aan om de aandacht van de Sint te trekken. Onder andere door middel van advertenties in de Helmondse krant De Zuidwillemsvaart. Die advertenties waren bedoeld om de lezers naar de etalages te trekken. Daarin stalden de winkeliers veel mooie koopwaar uit. De meeste van deze advertenties bestonden echter uitsluitend uit tekst.
Sinterklaas 1
De komst van Sinterklaas leidt bij veel kinderen tot behoorlijk wat spanning. De schoenen worden netjes gepoetst, zodat de Sint er bij het verwijderen van wortel, suiker en hooi uit de schoen geen opmerkingen over kan maken. Er worden tekeningen gemaakt en prachtige brieven geschreven. Die brieven worden vaak keurig in een envelop gedaan en naar de Sint gestuurd.
Groenewoud
Er is weinig meer over van het straatbeeld op onderstaande foto. Gelukkig heeft de uitgever van de prentbriefkaart erbij vermeld dat de opname in Helmond gemaakt is en dat het getoonde slaat op de Ameide en het Groenewoud. De foto kan daarom maar in één jaar gemaakt zijn. En wel in 1902.
De Helmondse Markt in 1975 en 1910
Zo sterk zijn onze dozen
Op 30 oktober 1959 sjokten drie olifanten achter een vrachtwagen van de firma Van Dam over de Helmondse Markt. Zij gingen bewijzen dat de dozen die bij Van Dam op de grens van Aarle-Rixtel en Helmond werden gefabriceerd echt zo sterk waren als de slogan “zo sterk zijn onze dozen” beweerde. Op hun tocht konden ze zich al voorbereiden op het kunststukje dat ze zouden moeten gaan uitvoeren, want het logo met de olifant op de doos bevond zich vlak voor hen op de achterzijde van de vrachtwagen. Dat logo stond voor de kwaliteit van de golfkartonnen dozen die al vanaf 1909 aan de Zuid-Willemsvaart werden geproduceerd. Van Dam’s dozen doorstonden tot ongeloof van velen met gemak het gewicht van de drie en een halve ton wegende olifanten.
IJs
In 2008 jaar heeft het RHC twee foto’s verworven uit 1907. Ze zijn gemaakt door August Pellemans.Het moet in dat jaar flink koud zijn geweest. De Helmondse bevolking vermaakt zich op het ijs op het Hoogeind. Dat stuk Helmond stond toen in de winter regelmatig onder water. In 1926 leidde dat tot een echte overstroming. Daarna is er veel veranderd aan de waterafvoer en behoren overstromingen tot het verleden
ZOEKEN...