Uw selectie
Het Bloemencorso van Valkenswaard.
Valkenswaard – 1966, een praalwagen trekt voorbij tijdens het bloemencorso.
Binnenstad 1920-1930 (2)
De binnenstad van Helmond is door de aanleg van de Kasteel-Traverse bijna onherkenbaar veranderd. Met name de Kerkstraat en de Zuid Koninginnewal zijn hier slachtoffer van. Tussen 1920 en 1930 had de Kerkstraat nog zijn oude aanzicht.
Binnenstad 1920-1930 (1)
Bijgaande opname toont heel bijzondere kaart. Het is een reconstructie van de bewoning in de binnenstad tussen 1920 en 1930. Het gebied dat de kaart bestrijkt loopt grofweg van zuid naar noord van het Beugelsplein tot de Heistraat, en van west naar oost van Kofa in de Veestraat tot de Canisiusschool in de Molenstraat. Op de kaart zijn niet alleen de panden getekend, maar ook de namen van veel van de bewoners staan vermeld.
Galerijtjes
In 1959 kreeg Helmond zijn eerste winkelgalerij. Eigenlijk is een winkelgalerij een rij winkels met daarvoor een overdekt voetpad. Daarmee voldoet de Lucas-Galerij niet aan het verwachte beeld, want het zijn gewoon tien winkels op een rij.
Binnen één jaar haal ik uw zoon weg
In 1806 werd Lodewijk Napoleon, jongste broer van de Franse Keizer Napoleon, koning van het Koninkrijk Holland. Hij zou het land slechts vier jaar besturen voordat Napoleon ons land in 1810 bij Frankrijk inlijfde. Het land werd ingedeeld in departementen. Aan het hoofd daarvan stond de landdrost. Zijn belangrijkste taak was het toezicht op de gemeenten en het geven van leiding aan staatsambtenaren. De landdrost was Paulus de la Court. Het departement Brabant was verdeeld in drie kwartieren, Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch en Breda. In 1808 werd Joan Carel Gideon van der Brugghen, de eigenaar van kasteel Croy, kwartierdrost van Eindhoven.
Helmondse Muziekhal
“Orgelmuseum trekt amper publiek” kopte het Eindhovens Dagblad van 9 maart 2009. Dat was anders in de beginjaren van het orgelmuseum dat in 1975 haar deuren opende in de paterskerk. Toen was de naam nog “Helmondse Muziekhal”. In 1983 trok het museum meer dan 9.000 bezoekers. Dat en het feit dat men zich meer wilde toeleggen op museale activiteiten was de reden om in 1984 de naam te veranderen in “het Helmonds Draaiorgelmuseum”.
Deugd, vlijt en oppassing: De fundatie van Theodorus Nicolaas Beels.
Bij raadsbesluit van de Helmondse gemeenteraad van 3 juni 1907 werd de straatnaam Beelsstraat vastgesteld. Die naam werd gegeven aan de weg langs de werkliedenvereeniging door het Hemelrijk ter herinnering aan den stichter van het Beelsfonds.
ZOEKEN...