Uw selectie
J.L. van Duijnhoven, de eerste katholieke onderwijzer in Stiphout
In het tijdschrift “Bijdragen betrekkelijk de staat en verbetering van het schoolwezen in het Bataafsche Gemenebest” uitgegeven in 1807, staat onder het artikel ‘schoolberigten’ een oproep voor de functie van schoolmeester in Stiphout als opvolger van de overleden J. van Duinhoven.
Terug naar toen: Lichtstad
In de voorbije week was het groot nieuws: Philips neemt definitief afscheid van de lichtdivisie. Met de gloeilamp begon de Philipsgeschiedenis, inmiddels bijna 125 jaar geleden.
Terug naar toen: de Markt
1972: Politie-Dafjes die met gierende banden het uitgaanspubliek klemrijden; de obscure Jan van Lieshoutstraat met dito etablissementen; de ouderen worden afgestoten door de kledingstijl van de jongeren en zoeken daarom hun toevlucht tot de veel intiemere cafeetjes op het Stratumseind.
Wie was de naamgever van de voorm. Constant Rebecque kazerne?
De voormalige Constant Rebecque kazerne aan de Oirschotsedijk, net buiten Eindhoven en naast de Herdgang, werd in 1939 in gebruik genomen als legerplaats. Tot 1996 behield het deze functie, daarna werd het asielzoekerscentrum, antikraakwoning en momenteel herbergt het complex de Internationale School Eindhoven voor internationaal basis- en voortgezet onderwijs.
5 eeuwen Oirschotse raadhuis
Op 8 mei 1513 werd door het voltallige dorpsbestuur van Oirschot een commissie benoemd, die er voor moest zorgen dat er een ‘nijewe raithuys’ zou worden gebouwd ‘ schoen, verheven van stenen ende hout, onder met eender foute omme vleesch, eijer,boter,hoender ende ander waeren dair inne te vercopen’.
Aardappelen en roggebrood
De aardappel is het belangrijkste ingrediënt op het menu van de negentiende-eeuwse Brabander.
Terug naar toen: palmpasen
Misschien is het u ontgaan, maar afgelopen zondag was het Palmpasen. Palmpasen is de laatste zondag van de vastentijd en tevens de eerste dag van de zogenaamde Goede Week.
ZOEKEN...