Uw selectie
Hendrik Dona
De foto van Hendrik Dona op een prachtige transportfiets is genomen rond 1930. Hij was een bekend man in Helmond en omstreken. Hij ging met lappen stof de huizen in de buitengebieden af om ze te verkopen. Daarnaast stond hij op de kermis met een snoepkraam en had hij een snoepwinkeltje aan de Gerwenseweg in Stiphout.
Paterskerk
De paters Capucijnen met hun paterskerk waren een begrip in Helmond. Veel Helmonders gingen daar op zondag naar de kerk of lieten zich door de paters de biecht afnemen. Het interieur van de kerk moet de oudere Helmonders dan ook zeer bekend voorkomen en al dan niet aangename herinneringen doen herleven. En wie die tijd niet heeft meegemaakt kan in ieder geval een indruk krijgen van het sobere gebouw met het rijke meubilair op het priesterkoor.
Het oude raadhuis van Stiphout
Op de foto is het oude raadhuis van Stiphout te zien. Het pand lijkt in slechte staat te verkeren. De foto is echter kort voor de sloop genomen waardoor er niet veel onderhoud meer aan het pand besteed zal zijn. De foto moet gemaakt zijn na 1923. In dat laatste jaar is het nieuwe raadhuis van Stiphout gebouwd en dat is links op de foto nog net te zien. In 1931 werd het raadhuis met de klok afgebroken na nog een paar jaar te zijn gebruikt door de Boerenbond.
Klim Op tentoonstelling
In de herfst van 1938 werd in Helmond de Klim-Op tentoonstelling gehouden. De naam van de tentoonstelling was onderwerp geweest van een wedstrijd. De naam symboliseert het optimisme dat men, net voor de oorlog, had over de economie. De crisis was groot geweest, maar nu ging het beter. En door de tentoonstelling van de eigen producten zou het Helmondse bedrijfsleven gestimuleerd worden.
Het Speulheuske
Het Speulheuske lag aan de Pannehoefselaan, een straat in Helmond die ongeveer liep van waar nu het verzorgingshuis De Pannehoeve ligt in noordelijke richting. Het stratenpatroon is daar helemaal veranderd, zodat het moeilijk is om het preciezer weer te geven.
Handel in koloniale waar
Kruidenierswinkels zijn voortgekomen uit de handel in koloniale waar. Dat is de handel in producten die uit de koloniën naar Nederland kwamen, bewerkt werden en vervolgens in de winkels verkocht. Het gaat daarbij vooral om producten als koffie, thee, rijst, tabak en specerijen. Degenen die handelden in die koloniale waar hadden zelf ook vaak een verkooppunt waar zij hun kruidenierswaren (de naam verwijst naar de kruiden of specerijen) te koop aanboden. En vaak hadden zij contracten met buurtwinkels voor de exclusieve levering van de producten van die ene handelaar. Zo ontstonden ketens van kruidenierswaren.
't Schaapje van 1805
‘t Schaapje van 1805 is de prachtige naam van de Helmondse kruidenierszaak van Spoorenberg. Het logo dat de zaak voert is een schaap met op zijn nek een lint waar aan een medaille hangt. Op het lint staat de tekst “Handelsmerk” en onder het schaap staat de naam “Erven J.H. Spoorenberg”. Dit is de oorspronkelijke naam van de firma.
ZOEKEN...