Uw selectie
't Schaapje van 1805
‘t Schaapje van 1805 is de prachtige naam van de Helmondse kruidenierszaak van Spoorenberg. Het logo dat de zaak voert is een schaap met op zijn nek een lint waar aan een medaille hangt. Op het lint staat de tekst “Handelsmerk” en onder het schaap staat de naam “Erven J.H. Spoorenberg”. Dit is de oorspronkelijke naam van de firma.
3.398 kilometer in 23 dagen
In het jaar 2009 zijn er ongeveer duizend pelgrims naar Rome geweest, waaronder zo’n 200 mensen uit zuidoost Brabant. Die pelgrimage werd georganiseerd door het Bisdom den Bosch in het kader van haar 450-jarig bestaan. De paus ontving hen in audiëntie op het Sint Pietersplein. De reis werd met diverse vervoermiddelen ondernomen, het vliegtuig, de trein en de auto. In 1931 gebruikte Johannes Antonius van Lieshout de fiets om in Rome te komen. Vanuit Helmond had hij daar heen en terug maar 29 dagen voor nodig, wat hem tot een nationale beroemdheid maakte. Ook hij werd in Rome door de paus in audiëntie ontvangen.
Anna Cleijnael
In de abdij Binderen traden alleen adellijke dames in. De kloosterlingen hielden zich bezig met handwerken en de opvoeding van jonge dames. Daarnaast woonden in het klooster, dat allerlei werkzaamheden verrichten. Daarnaast waren er mannelijke werknemers. Aan het klooster waren ook twee priesters verbonden die als biechtvaders en raadgevers optraden. Ook zien we die priesters vaak vermeld als degenen die namens de kloosterlingen verkoop van goederen regelden.
Groet uit Helmond
Een algemeen beeld van Helmond wordt gegeven op een ansichtkaart uit 1907. De basis van de kaart kon voor iedere gemeente gebruikt worden. De letters van “GROET” zijn standaard, waarna de gewenste gemeentenaam en wat plaatjes uit die gemeente op de standaardkaart gedrukt werden. De letters bestaan uit houtstronken die bevallige chique dames tot steun dienen. Kinderen rusten op de dwarsbalken van de letters. Alleen de letter “T” is anders. Daar staat een minder chique geklede vrouw in Tiroler kleding. Ook de jongen en het meisje op de achtergrond van de “T”, zijn in Tiroler kleding. Aan de horizon zijn bergen te zien. Het zou zomaar kunnen dat de kaart oorspronkelijk voor is Tirol ontworpen en later algemener verspreid is.
Theo Driessen Instituut
Het Theo Driessen Instituut is welbekend in Helmond. Over dat instituut en zijn naamgever valt dan ook heel wat te vertellen. Over de student aan het seminarie, die toch meer zag in het lesgeven aan kinderen dan in het priesterschap. Over zijn liefde voor Gregoriaanse muziek en de Ward-methode. En over de activiteiten in het instituut dat zijn naam draagt. Te veel om in een kort verhaal te stoppen. Daarom beperkt dit artikel zich voornamelijk tot de bouw van het instituut.
Wit-Gele Kruisgebouw
Onderstaande foto laat goed zien hoeveel de binnenstad van Helmond de afgelopen decennia veranderd is. Jongere Helmonders zullen misschien even goed moeten kijken om de plaats waar de foto genomen is te herkennen. Oude Helmonders herkennen het gebouw waarschijnlijk als het Wit-Gele Kruisgebouw aan Smalle Haven en Parkweg waar zij naar toe gingen voor zuigelingenzorg en tbc-onderzoek. De foto is genomen vanaf de Kasteeltraverse. Links is nog net de trap te zien, waarmee voetgangers op de traverse kunnen komen. En boven de gebouwen links steekt de bierreclame uit aan de Kasteellaan. Dit stukje Helmond ziet er nu heel anders uit en toch dateert de foto slechts van 1982.
Sinterklaas 2
Ook honderd jaar geleden was de Sinterklaasperiode de tijd van het jaar waarin de middenstand moest zorgen voor een grote omzet. Om de Sint te verleiden tot aankoop van cadeaus in hun winkels deden winkeliers er veel aan om de aandacht van de Sint te trekken. Onder andere door middel van advertenties in de Helmondse krant De Zuidwillemsvaart. Die advertenties waren bedoeld om de lezers naar de etalages te trekken. Daarin stalden de winkeliers veel mooie koopwaar uit. De meeste van deze advertenties bestonden echter uitsluitend uit tekst.
ZOEKEN...